Коктейлните рокли: изящно решение за вечерите

Дългоочакваната среща или тематичната вечер карат жената сериозно да се замисли над избора на вечерен тоалет. Коктейлната рокля с дължина малко над коляното, без яка и ръкави, може да стане идеален изход. Въздушна или от плътна тъкан, тя винаги се отличава със стилно изящество. И най-важното, подчертава всичките прелести на фигурата и придава лазурност на образа.
Първоначално американската идея за коктейлната рокля била създадена за привлекателни млади особи с крехки силуети. С времето тя стана актуална и за жените на по-зряла възраст. Разнообразието на фасона позволява както да подчертаете достойнствата на фигурата си, така и да скриете някои нейни недостатъци.

Критерии за избор на коктейлна рокля

Когато определяте модела на коктейлната рокля, на първо място се съобразявайте с параметрите на своите форми, а не с модните тенденции. Защото колкото и да е красива коктейлната роклята, неправилно избраният фасон може да внесе неприятна дисхармония във вашия образ.
Никога не се опитвайте да украсите фигурата си с по-малък размер на коктейлната роклята - в най-добрия случай това ще ви причини много неудобства, а в най-лошия е вероятно да ви осъдят за вашата естетическа неграмотност.
Не зацикляйте на безусловно еталонната черна коктейлна рокля в стила на Коко Шанел, защото въпреки своята безупречност и авторитет, тя невинаги може да изглежда уместно в една или друга ситуация. Помнете не само тъмната, но и не по-малко обаятелната светла цветова гама, ориентирайте се според тематиката на мероприятието, своята външност и общия образ.

 
Секси рокля в бяло на Forever Unique  Черна рокля с драперия на Forever Unique

Не се опитвайте да съчетаете несъчетаемото. През зимния сезон не избирайте отворен, лек въздушен модел от коприна или шифон в ярък нюанс, и обратно, през лятото не се обличайте с рокля от атлаз или кадифе, в тъмни или студени тонове.
Грамотно подбирайте обувките и аксесоарите към коктейлната рокля. Вземете в предвид, че още в момента на създаването на дадената дреха е било строго определено, че тя се съчетава идеално с малка чантичка, в която едва ли може да се сложи нещо друго, освен пудриера и носна кърпичка. Също толкова хармонично изглеждат и белите ръкавици, подчертаващи привлекателната стройност на ръцете. За обувките може да се каже, че в зависимост от модела на коктейлната роклята можете да изберете както леки сандали, така и класически обувки с деколте.

Модни тенденции при коктейлните рокли

Всеки моден сезон дизайнерите работят над създаването на нови ексклузивни модни фасони на коктейлни рокли. През 2010 при коктейлните рокли, както и при много други модели на облекло, се забелязва склонност към асиметрия, която е тренд на тази година.
Широката или тясна лента през едното рамо се среща в много колекции на водещи моделиери. Например в атлазената тъмночервена рокля от Milly средно широката ивица води началото си от голяма изящна панделка, украсяваща женската гръд. А в романтичния черен модел от колекцията на 7 for All Mankind има плавен преход от роклята към широка лента, украсена със средно голямо цвете.
В модните коктейлни рокли за сезон 2010 се забелязва и ярко блестяща насоченост. Моделите са изпълнени от преливащи се светли и тъмни тъкани. Позлатените и посребрените рокли в колекциите на ABS и Bailey 44 заслепяват със сиянието си, а вталената, сдържана рокля от Aidan Mattox, изпълнена от преливаща се черна тъкан, ще подхожда безупречно за силна личност със смел характер.
Не е забравен и вечно младият розов цвят в колекцията на BCBGMAXAZRIA. Роклята е украсена с голяма роза от плат и волани, спускащи се от нея чак до долу. Великолепен вариант за лека тематична среща в широк кръг.
Несъмнено в пика на популярността си е черният цвят, който е класика в модния жанр. Буквално във всяка именита колекция можем да срещнем коктейлни рокли в негово изпълнение. Например, кокетният втален коктейлен модел от Chloe & Reese, украсен с малък волан отдолу, придава лекота на образа и изгодно акцентира вниманието върху стройността на краката.
Коктейлната рокля по-скоро прилича на изящен аксесоар, отколкото на единица на гардероба. Нейният избор трябва да показва в добра светлина очертанията на вашето тяло и извивките на формите му.