Женските пижами: дрехи за сън или атрибут на съблазнителки?

За появата на съвременната пижама жените са длъжнички на Азия: именно жителите на Южна и Западна Азия са въвели в употреба леките, свободни гащи, които по-късно били наречени пижами. През XVIII век с появяването на европейците в азиатските страни пижамите мигрирали и в европейския гардероб. В началото на XX век те завоювали толкова голяма популярност, че престанали да бъдат изключително дрехи за сън: например сутрин можело да се приемат гости по пижама. А по-късно класическата кройка намерила отражение в плажното, спортното и дори във вечерното облекло.
В женския гардероб пижамата се появила много по-късно, защото първоначално била атрибут само на мъжкия гардероб. Впрочем, жените винаги са заимствали смело най-удобните образци на мъжкия стил, и пижамите не станали изключение. Ако мъжките пижами се изработвали от удобни материали като памука, в женския гардероб тя бързо станала много по-красива и дори съблазнителна - не на последно място благодарение популярността на пижамите от коприна и атлаз, традиционно много по-чувствени от обикновения памук. През 20-те години на XX век тя е станала неотделима част от женския гардероб дори и модните списания по онова време, включително и легендарната "библия на модата" Vogue, препоръчвали на жените да обръщат не по-малко внимание на нейния избор, отколкото на избора на бельо.

ПРОМО! Памучна пижама на Victoria's Secret

Днес пижамата е удобна, комфортна дреха за сън, постепенно превърнала се в един от най-популярните видове домашни дрехи. Освен това, благодарение на отделните модни брендове, тя постепенно става дреха, с която е допустимо дори появяването пред публика. Така например холивудската актриса Джесика Алба се появи на червената пътечка в ансамбъл от Dolce & Gabbana, повече напомнящ кройката на класическа пижама - наистина той беше от скъпа коприна.
Комфортна дреха за сън
Една от основните характеристики на женската пижама е комфортът: традиционно тя се отличава с удобна, свободна кройка, нестесняваща движенията - в нея е еднакво удобно и да спите, и просто да прекарвате времето си у дома. Поради това за основен материал, от който те се изработват, се смята памукът. Памучните се отличават с мекота и лекота, защото са необикновено уютно и комфортно облекло за сън. След дългия работен ден, по време на който жената се налага да носи строг делови костюм от твърди, не най-приятни за тялото тъкани, уютната памучна пижама й позволява истински да се отпусне.
Многобройните компании предлагат най-различни модели - от класическото съчетаване на дълго долнище с лека свободна риза с дълъг или къс ръкав до комбинации от къси панталонки и свободна фланелка или потник с тънки презрамки. Благодарение на разнообразието от модели и цветови решения с пижамата наистина е удобно не само да се спи, но и просто да прекарвате времето си вкъщи - освен това в стилна пижама можете да се появите и пред близките си приятели, неочаквано отбили се на гости сутринта. Женските пижами са както едноцветни, така и украсени с разнообразни щампи - от класическото каре или дребни капки до цветни принтове.
Залог ли е пижамата за привлекателността ви в спалнята?
Многобройните брендове за бельо не се спират на изработването на пижами само от памук. Съвременните модели могат да бъдат не само уютни и комфортни, но и напълно съблазнителни. Известният американски бренд за модно бельо Victoria's Secret, например, освен класическите памучни предлага и пижами от тънка, нежна коприна и атлаз, които благодарение на чувствеността и разкоша на тъканите, гарнирането им с дантела и украшенията от леопардови принтове, могат да направят жената истинска съблазнителка. А британският бренд за бельо Agent Provocateur предлага пижами от разкошен атлаз в изисканите нюанси розово, чайна роза, бежово, чиито кройки напомнят източните кимона. Такива пижами не само даряват на жената усещането за комфорт поради свободната си кройка, но и изглеждат доста стилно. Пижамите на италианския бренд за долно бельо La Perla също са ушити от атлаз в дълбоки, наситени нюанси на шоколадовото, синьото, въглищно-сивото, много повече напомнят вечерна блуза, отколкото обикновена дреха за сън.