Прозрачните дрехи: трендова сексуалност тази есен

Още през 2008 година най-смелите дизайнери пуснаха на подиума модели полупрозрачни и дори напълно прозрачни дрехи: на подиумите на BCBG Max Azria, Monique Lhullier, John Galliano и Stella McCartney се възцари романтична чувственост, въплътена в нежни, почти прозрачни слоеве шифон, приглушени пастелни тонове и изискан богат набор. Оттогава вече в продължение на няколко сезона прозрачните дрехи си остават един от най-важните модни трендове независимо от сезона и времето: през тази есен прозрачните дрехи, ансамблите с елемент на прозрачност са също толкова актуални, колкото и в предишния, пролетно-летен сезон.

Прозрачни дрехи: най-добрите образци на есенния подиум

Популярността на полупрозрачните или напълно прозрачните дрехи в есенните дизайнерски колекции стана своеобразен сюрприз. В края на краищата студеното есенно време като че ли съвсем не предразполага към експерименти с тънки прозрачни тъкани. Впрочем, модните дизайнери успяха да докажат, че прозрачните дрехи изглеждат напълно хармонично и в есенния гардероб: достатъчно е само да се спазват няколко основни правила за съчетаването на такива дрехи с другите елементи на гардероба.

Дантелена блуза с поло яка

Може би най-лесният начин за следване на тренд за прозрачни дрехи в настъпилия есенен сезон е да изберете изискана коктейлна или вечерна рокля от полупрозрачни тъкани, без да експериментирате със съчетаване на текстурите. Коктейлните и вечерните рокли от тънка дантела и нежен, полупрозрачен шифон, чиито слоеве осигуряват образа на привлекателна чувственост, а заедно с това и романтичност, попълниха есенните колекции на известни модни дизайнери и брендове като Anne Valerie Hash, Marc Jacobs, Dolce & Gabbana, Christian Dior, Giambattista Valli. При това, както показаха дизайнерските колекции, съвсем не е задължително да се готвите да се оголите напълно, все пак полупрозрачните дрехи още не означават максимална откровеност на ансамбъла. Така например в колекцията на Dolce & Gabbana нежна едро изплетена дантела се съчетава с долен слой от контрастна по цвят тъкан, което прави коктейлните рокли доста скромни, а в колекцията на Christian Dior многобройни слоеве от най-фин шифон образуват по-скоро романтичен, отколкото откровено сексапилен ансамбъл.

Още един, не по-малко стилен начин да прибавите малко прозрачност към есенния си гардероб, е да съедините горна част от полупрозрачна тъкан с други части на облеклото от по-плътни тъкани, които ще балансират лекотата на прозрачните дрехи. Така например в колекцията на D&G лека, почти напълно прозрачна рокля от фин шифон с контрастни мотиви съвсем неочаквано се съчетава с плетено елече без ръкави, а в основната колекция на италианския бренд Dolce & Gabbana полупрозрачна дантелена блуза отлично допълва класическа пола-молив от разкошен черен атлаз с изискан рисунък и с големи ярки цветя. Дизайнерите на бренда Luca Luca предлагат съчетаването на полупрозрачни блузи с класически плътни есенни панталони и велурени жакети, а Александър Вонг комбинира такива блузи с дълги, обшити с пайети жакети и кадифени панталони. Накрая, известният авангардист Мартин Марджела предлага в есенната си колекция най-радикалния вариант - почти прозрачна черна рокля в съчетание с бял жакет от плътна тъкан и високи, масивни, дори груби, ботуши от черна кожа.

Прозрачните дрехи: Как и кога да ги носим?

Ако въпросът за актуалността на прозрачните дрехи не се поставя толкова остро - в края на краищата, кога, ако не през лятото, можем да си позволим да демонстрираме малко повече загоряла кожа за сметка на полупрозрачната рокля или туника? - то през зимата изборът на ансамбъл с елемент на прозрачност се превръща в в доста по-сериозен проблем. Преди всичко трябва да помните, че полупрозрачните дрехи са неформален вариант за гардероба: не можете да се появите на работа с прозрачна рокля дори в случай, че това е скъп модел от известен дизайнер, а дрескодът на компанията е достатъчно либерален към прозрачни дрехи.
През тази есен е най-добре да балансирате дрехите от прозрачни тъкани с по-строги части на гардероба: например, към полупрозрачната блузка може да подберете сако или жилетка, а към полупрозрачните поли задължително подберете подплата.