Кашмиреният пуловер - дреха за дълги години

Пуловер от 100% кашмир, както и малката черна рокля, е дреха за дълги години, ако не и завинаги. Кашмирът вече е доказал принадлежността си към висшата прослойка на йерархията в гардероба като дреха, недостъпна за всеки, което го прави още по-желан и ексклузивен. Не всички имат пуловер от кашмир, не всички могат да си го купят, но повечето от нас осъзнават изключителността на такъв пуловер. Какво особено има в пуловера от кашмир. Защо е покорил сърцата на жени и мъже по целия свят? Ами с всичко - с пухкавото си, ласкаво естество, което се получава много трудно, затова и струва толкова скъпо.

Кашмирът е пух от коза, която пощипва трева в азиатските простори, по-точно в индийския щат Кашмир, Афганистан, Иран, някои региони на Русия, в Китай. През сезона, когато тя започва да линее, изресват скъпоценния пух със специална четчица, след това той отива на по-нататъшна преработка, за да ни обгърне накрая в изисканите обятия на пуловер или шал. Ако мислите, че кашмирът не се отличава по нищо от обикновената вълна, сериозно се заблуждавате. За сравнение човешкият косъм е дебел приблизително 50 микрона, а пухчето на кашмир ената коза - само 15. Сега си представете тази вълшебна прелест на пипане, ако никога преди не ви се е случвало да докоснете тази вълшебна прежда.

Пуловерът от кашмир днес става вдъхновител на дизайнерите, обект на страстно желание за жените и просто статусен предмет на тоалета. Но за да не загуби първоначалния си шик високото му звание, пуловерът трябва да отговаря и на модните изисквания, и да се грижим за него особено старателно, за да запазим цялата му източна нежност.

Високото бие, което държи кашмира като материал, диктува необходимостта пуловерът да бъде доста сдържан в дизайна, не позволява безумна многоцветност и декоративни хрумвания. Тънкият черен пуловер от кашмир с V- образно или с кръгло деколте е вечна класика на изискания стил на нюйоркските почитателки на модата, които предпочитат елегантността и практичността. Към него можете да подберете всякаква долна част, да го украсите отгоре с всякакви аксесоари, квадратен кариран шал Hermès, брошка, перлена огърлица - това ще бъде достатъчно, за да демонстрирате добър вкус. По-дебелият пуловер с поло яка от светла прежда създава усещане за топлина и уют, подхожда за прекарване на вечери в приятелски кръг, избавя простия по оформление пуловер от делничната му участ, като го поставя в ранга на вещите must have за всяка зима и есен.Пуловер от кашмир трябва да бъде едноцветен, понякога са допустими дребни нагънати форми на плетката или незначителни примеси от друг цвят, малки вариации на кройката, например асиметрично деколте, добавяне на аксесоари, като станалото модно тясно коланче на талията. Всичко това не бива да отклонява пуловера от неговия курс на умереност, наистина, някои дизайнери ловко маневрират в ситуации, когато кашмирът сякаш преминава определените му зададени граници. Донна Каран, чието име тясно се асоциира не с нещо друго, а с Ню Йорк и неговия особен начин на живот, много години не спира да експериментира в колекциите си от кашмир ени пуловери. В миналогодишната й колекция се появи модел, богато обшит с пайети, което не го развали, а само при даде на вечната класика модния дух на 80-те.Най-модерният днес кашмирен пуловер има удължен силует, стремящ се да стане рокля, което говори за нуждата от появяването на тесен или широк кожен колан. Цветове - тъмносив, мек бежов, едва доловим люляков, нежно сивосин.

Ако сте станали щастлива притежателка на пуловер от мек кашмир, гответе се за правилно и внимателно носене и следваща грижа. Ще ви потрябват средства за деликатно пране, топла вода, 20 минути за накисване, след това го извадете, изстискайте го малко от сапунената вода и го изплакнете. Сушете кашмир ения пуловер само върху хавлиена кърпа, като му придадете началната форма, в никакъв случай не го изстисквайте с извиване и не го закачайте - тънките нишки лесно се деформират.

Ако се отнасяте внимателно с кашмирения си пуловер, той ще ви служи дълго време въпреки модата, която е толкова непостоянна. Той ще се съобразява с нея, без да губи класическата си простота и неподражаем шик.