Шампоани за коса - какво е необходимо на капризните коси?

Хората са започнали да се грижат за косата много отдавна. Дори представителите на древните народи решели косите и миели главите си с подръчни средства. В древността ролята на шампоани изпълнявали най-различни продукти. Например, за съвременния човек е необичайно, но за жителите на миналите векове е било напълно нормално да си мият главите с кисело мляко, квас, бяла глина и суроватка. Плакнели ги с отвари от билки и дори си правели маски от продукти на натуралното стопанство.
Днес съвсем не е задължително да смесваме в хаванче кисело мляко с глина, за да измием главата си. Съвременната промишленост произвежда такова огромно количество шампоани и миещи средства за косата и кожата на главата, че в магазина се чудим какво да изберем.
И така, как да се оправим сред това изобилие от ярки кутийки и шишенца, изложени на щандовете. В рекламата на различните шампоани, приканвайки ни да купим един или друг артикул, един през друг обещават, че ще ни израсте огромна гъста коса, при това дори с прическа. Да, лесно можем да се загубим сред изобилието от информация и ярки цветни опаковки. Какво да правим? Стоп! Спокойно четете статията нататък, Нали тя е написана, за да бъде пътеводител в света на благоухаещите шампоани и измитите копринени къдрици.
Преди да отидете в магазина, за да си купите шампоан, трябва да решите точно какви качества искате да има той.Първо, шампоанът трябва да подхожда на типа коса на конкретния човек, който ще го използва. Типовете коса са три: суха, мазна и нормална. За всеки от тях са разработени различни миещи средства, отчитащи спецификата на отделянето на мазнини от кожата на главата при този тип коса.
Мазната коса бързо става блестяща и се омазнява, особено корените й. За този тип коса бяха разработени особени шампоани, нормализиращи отделянето на кожна мазнина и отварящи порите. На много съвременни шампоани е написано, че могат да се ползват ежедневно, но не приемайте това буквално. Нали ако кожата на главата претърпява толкова често агресивно въздействие на химикали, тя ще се защитава, отделяйки още повече кожна мазнина.
Сухата коса е склонна към чупливост, по правило тя е излишно наелектризирана, безцветна и безжизнена. Тя е и чест спътник на пърхот и алергични прояви на кожата на главата. Шампоанът за суха коса трябва да бъде особено мек и щадящ. Шампоанът трябва да подхранва косата, т.е. да запълва празнините в структурата на косъма, образувани от недостига на кожна мазнина.
Нормалната коса е най-невзискателна по отношение на грижата и най-красива на външен вид. Но ако грижата за нея е неподходяща, а миещото средство - подбрано неправилно, тя може да мигрира към суха или мазна.
Съществуват специализирани шампоани за чуплива, безцветна и цъфтяща коса, които е най-добре да се използват заедно с кондиционер от същата серия. Те съдържат специални добавки, витамини, етерични масла и други съставки на красотата. Тези средства чудесно помагат за подобряване на структурата на косата, но все пак ще се наложи да подстрижете безвъзвратно повредените й краища.
Имате ли пърхот по кожата на главата си? Производителите на шампоаните са предвидили и този случай. Наистина пърхотът може да е предизвикан от много причини, които може да определи само опитен лекар трихолог. Ако пърхотът е предизвикан от себорея, това изисква лечение от лекар и купуване на лечебни шампоани, в другите случаи всичко се решава индивидуално.
Какво още очаква потребителят от качествения шампоан освен да мие добре и да се грижи за кожата на главата и косата? Всички много искат той да има и разкошен аромат, който се запазва дълго върху косата. Затова в шампоаните и балсамите-кондиционери добавят аромати и етерични масла - пачули, иланг-иланг, сандал, розмарин, лимон и мента - това е непълен списък на етеричните масла, влизащи в състава на съвременните средства за грижа за косата и кожата на главата.
Много благотворно въздействат на косата шампоаните с добавка на различни ценни масла - маслиново, кокосово, бадемово и много други.
Красивите копринени къдрици мечтаят за хубав шампоан. Купете им го, те заслужават!