Спирала - Как правилно да гримирате миглите си

Преди да пристъпите към гримиране на миглите, трябва да определите точно какъв ефект искате да постигнете. Дали искате да ги миглите или да ги направите по-пухкави, или искате да подчертаете тяхната гъстота, а може би и да увеличите обема им. Съществуват много видове спирала за мигли, четчици и т.н., употребата на които дава различни резултати. Ако вие имате, например, гъсти и дълги мигли, а използвате пластмасова четчица с редки власинки (като на L'Oreal Teleskopic), колкото и правилна техника на гримиране да прилагате, все едно спирала ще е напластена, а миглите ви ще се слепват. Така че първият етап от гримирането е изборът на спирала и четчица.
С спирала всичко е сравнително лесно. Тя бива удължаваща (съдържа дребни влакънца найлон или коприна, които полепват по крайчетата на миглите и ги правят по-дълги), обемна (съдържа микрогранули от восък), извиваща (използва се или специална извиваща миглите четчица с къси власинки, или особен състав, който се стяга при изсъхване), водоустойчив и водноразтворим.
Късите мигли се нуждаят от удължаваща спирала, редките - от обемна спирала. Извиващата спирала е добре да се използва при източния грим и в други случаи, когато искате да направите погледа си открит и сияещ, а също и когато искате да увеличите визуално очите си.
Водоустойчивата спирала  няма никакви допълнителни бонуси, освен защитата против вода, той само оцветява миглите и нищо повече. Освен това той се маха доста трудно, налага се да използвате специално тоалетно мляко. И, проявявайки забележителна устойчивост по отношение на водата, тази спирала благополучно се разтваря в мазнините, т.е. ако нанесете крем на очите си, спиралата може да се разтече и под очите ви ще се образуват черни кръгове. Същото ще се случи, ако имате мазна кожа -  спиралата  ще се разтече при допира с мазната кожа на клепачите. Така че е добре да ползвате водоустойчива спирала само в случай, че имате суха или нормална кожа на клепачите и ако има вероятност да попаднете под дъжд (например предстои ви среща с разходка или ако често ви сълзят очите.
Водноразтворимата спирала е най-щадяща за очите. Тя се маха лесно с вода и рядко раздразва кожата и лигавицата на очите.Ако спирала започне да се разпада на трохи, тя вече не е годна. Когато спирала е качествена, по своята консистенция тя повече прилича на крем (удължаващата спирала обикновено е малко по-рядка). Твърде рядката спирала ще слепи миглите, твърде гъстата ще образува дебел, неестествен пласт и ще се рони. Ако спирала се троши, събира се на топчета (това можете лесно да проверите като го нанесете с четчицата на дланта си), вероятно срокът й на годност е изтекъл или още в началото е бил "втора младост").
Ако спирала е бързосъхнеща, няма смисъл да я нанасяте на няколко слоя - при изсъхването на туша на повърхността се образува нееластичен филм, който се изронва при механично въздействие. За да оцветите миглите в няколко слоя (това е необходимо при някои видове грим), а също може да се използва, за да придадете на миглите допълнителен обем, е необходима спирала, в състава на който се съдържа много восък. Такава спирала има маслообразна текстура и съхне по-дълго, което позволява да нанесете следващия слой, докато предишният не е изсъхнал напълно (не бива да нанасяте втория слой веднага върху първия, докато е пресен, но не и преди първият да засъхне напълно).
Щом изберете спирала, трябва да изберете и четчицата - от нея до голяма степен зависи как ще изглеждат миглите след гримирането.
Силиконовата четчица (като на Masterpiece Max Factor или Chanel Inimitable) няма да придаде на миглите нито допълнителен обем, нито дължина, затова пък ще осигури отличното им разделяне. Ако миглите ви по природа са гъсти и дълги, точно такава четчица ще бъде най-добрият избор.
За редките мигли са добри пластмасовите четчици с редки власинки, а за тънките и меките те са противопоказни - те ще се слепнат и подгънат. За да придадете обем на късите мигли, можете да използвате пластмасова четчица с гъсти власинки, но такава четчица не подхожда за дългите мигли - тя не ги оформя много добре и може да им придаде съвсем ненужна, изкривена форма.
Пухкав обем (за меки мигли) осигурява четчица с плътни власинки (например Cherie ma cherie City Shic). Но тя не бива да се използва за твърди мигли - само ще размаже туша по тях.
На твърдите мигли красива извивка и допълнителен обем ще придаде четчица със спираловидни власинки (например Chanel Extracills). Но такава четчица ще слепва малко тънките мигли което не е много красиво.
За разресване на миглите е добре да ползвате четчица с дълги власинки (например Maybelline Volume express turbo или Givenchy Captive eyes). При тези четчици е хубаво и това, че върху тях можете да сложите голямо количество спирала и миглите стават по-обемни след гримирането.
Когато спирала и четчицата са избрани, можете да пристъпите непосредствено към процеса на гримиране на миглите.
Преди да оцветите миглите, трябва да ги обезмаслите, може малко да ги напудрите. За да не се отпечатва тушът върху клепачите (това се случва особено често при дългите мигли), трябва да нанесете на клепачите основа от сенки. Преди оцветяването е желателно да извиете твърде правите мигли с помощта на специални щипки.
Ако носите контактни лещи, трябва да нанасяте спирала, когато лещите са поставени.
Има няколко технологии за гримиране. Ако мигате на четчицата, това придава пухкавост на миглите. Ако боядисвате, като държите четчицата вертикално, ще се получат дебели пръчици-пики. Ако движите четчицата на зигзаг, ще се увеличи обемът  - при този начин на нанасяне върху миглите остава повече туш.
За оцветяване на миглите в ъгълчетата на очите трябва да отворите очи колкото може по-широко, а след това да прокарате четчицата по долните и горните мигли, после с ъгълчето на четчицата да минете между тях.
След завършване на гримирането трябва да отстраните размазания по кожата спирала с помощта на клечица с памук. Може да мокрите памука само с вода - така ще е по-безопасно за спирала.
Не забравяйте, че преди сън трябва да почиствате очите, а миглите е най-добре да подхранвате със специални кремове, тоалетно мляко или дори касторово масло. Така ще ги запазите красиви и здрави.